Aplikacija xEco Polen ("eXtreme ECOlogy" - Ekstremna ekologija) prikazuje zasićenost prizemnog sloja vazduha alergenim polenom u Republici Srbiji. Meri se koncentracija 25 alergenih vrsta tokom sezone cvetanja koja traje od februara do novembra. Koncentracije alergenog polena u vazduhu mere se na 25 mesta u Republici Srbiji. Podaci se preuzimaju sa portala otvorenih podataka Agencije za zaštitu životne sredine.

Dostupna kao instalabilna web-u aplikacija (https://xeco.info/xeco/polen/), u Micorosoft Store-u kao Windows desktop aplikacija (https://www.microsoft.com/store/productId/9NMSV6XPJJ9H) i u Google Play prodavnici za Android platformu (https://play.google.com/store/apps/details?id=io.framework7.polen).

Aplikacija je namenjena svima koje interesuje kolika je zasićenost vazduha polenom na lokaciji na kojoj se nalaze, na koju žele da idu ili iz bilo kog razloga žele da je prate. Pre svega, namenjena je alergičnim osobama, lekarima iz odgovarajućih oblasti, istraživačima, analitičarima i svima koji prate uticaj stanja životne sredine na zdravlje.

U odnosu na ukupnu nedeljnu koncentraciju svake vrste alergenog polena, kao i prognoze njegovog pojavljivanja u tekućoj i narednim sedmicama, određuje se Indeks zasićenosti vazduha alergenim polenom. Na osnovu najviše vrednosti Indeksa za svaku stanicu ista se svrstava u jednu od pet kategorija zasićenosti:

 • Vrlo niska
 • Niska
 • Srednja
 • Visoka
 • Vrlo visoka
  xEco Polen

 • Концентрације полена у ваздуху
  Агенција за заштиту животне средине
  Концентрације полена у ваздуху
  Сазнај више

Дискусија између организације и заједнице о овом скупу података.