Објављено 20. август 2018.

Отворена управа у служби грађана и привреде

Све објаве

Отворени подаци- отворене могућности за све

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Доц. др Михаило Јовановић, боравио је од 17. - 19. јула у главном граду Грузије, Тбилисију, на петом глобалном самиту Партнерства за отворену управу (Open Government Partnership) у делегацији коју је предводила председница Владе Србије, Ана Брнабић. Јовановић је у оквиру самита учествовао на министарском састанку који је окупио министре и представнике Влада и представио стање и перспективе које Србија има у отварању података а којој је ова тема једна од приоритета.

„Отварање података јавних институција у сврху поновне употребе представља стратешко опредељење Владе Републике Србије и као такво нашло је место у Стратегији развоје еУправе за период 2015 – 2018 и у учешћу Србије у иницијативи Партнерства за отворену управу. У октобру 2017. године представљен је и први национални Портал отворених података, централно место на којем су обједињени подаци државне управе и локалне самоуправе и стављени на располагање грађанима, приватном и невладином сектору. Број институција и доступних информација на Порталу, удвостручен је за свега четири месеца од покретања платформе, а најбољи показатељ великог помака у овој области је индекс отворених података, по којем је Србија на првом месту у региону и 41. на листи свих чланица Уједињених нација. Податке на порталу до сада је објавило 27 институција, које су укупно отвориле 104 скупа података са укупно 353 ресурса (датотека)”, изјавио је Јовановић.

Он је додао да је корист који нуди Портал отворених података двострук: поред тога што привреди, предузетницима и стартаповима обезбеђује податке који су одлична полазна основа за развој нових апликација и стварање додатне вредности, отварање података подиже транспарентност и поверење грађана у рад јавне управе.

Директор Партнерства за отворену управу (Open Government Partnership) Санјау Прадхан, у уводном обраћању на почетку самита, похвалио је Србију и истакао нашу земљу као одличан пример рада на транспарентности података. „У доба када већина земаља света своје податке тежи да учини мање доступним, Србија у великој мери примењује концепт отворених података“, рекао је Прадхан.

Председница Владе Ана Брнабић, која је такође узела учешће на самиту у оквиру премијерског панела је у свом обраћању нагласила, да је Србији дигитализација један од кључних приоритета Владе, пре свега у областима јавне управе, економије и образовања.

„Електронска управа је најбољи механизам за смањење корупције“, истакла је премијерка. Она је рекла да је Канцеларија за ИТ и еУправу, која је при Кабинету председнице Владе, већ у првој години постојања освојила Награду за развој информационог друштва, коју додељује Светски самит о информационом друштву, и то у конкуренцији од 685 пријављених пројеката широм света.