Објављено 31. мај 2019.

3 савета за добру визуализацију података

Све објаве

извор: Synthesis Bureau

Добро дошли на почетак видео + блог серијала са практичним саветима за коришћење отворених података. У првој вебизоди “3 савета” гост нам је Јован Лековић, стручњак за визуализацију података који је дуго времена радио у дата тиму ББC-а, а сада води свој студио за визуализацију “Synthesis Bureau” . Након интересантног интервјуа о превођењу података на “људски језик”, данас га питамо да са нама подели 3 практична савета који нам могу помоћи у визуализацији података.

Како успешно направити визуализацију података?

1. Размишљање, папир и оловка су моћнији од компјутера. У већини случајева процес визуализације вреди почети скицама које ће вам брзо указати како да усавршите коначни приступ. Мени скицирање често помаже да разумем шта ће бити најкомпликованији део визуализације, како да испланирам процес и како да решим специфичне проблеме у представљању графикона.

2. Сведите приказ на оно што је кључно. Генерално, за ефикасан приказ података важе исти принципи као у теорији дизајна. Све што је ван функције јасног комуницирања података је у најбољем случају иритантно, а у најгорем случају сасвим мења оно што желите да пренесете читаоцу. Другим речима, буку информација желите да претворите у јасан тон.

3. Будите радознали. Било да се ради о сложеној апликацији или о једноставном графикону, визуализација је често најзанимљивија када је резултат тврдоглаве, систематске радозналости. Обично се најзанимљија прича или чињеница крије и није је лако наћи. Међутим, упорност се исплати. Вреди копати по подацима, ставити их у неочекивани контекст, или представити из неког сасвим другачијег угла.

Додали смо једно бонус питање - колико је важна провера извора?

Треба бити константно критичан! Ја се увек, на сваком кораку, осврћем да пронађем метод, да проверим да ли су подаци логични и да ли осликавају стварност. У зависности од тога са каквим подацима радите и проблеми извора ће бити другачији. На пример, уколико је у питању организација која има репутацију и већ се дуже време бави подацима, вероватно ће вам бити занимљиво да проверите шта се тачно мери и на који начин је састављено, а у новинарском приступу вероватно ће бити занимљиво открити нешто што неко не жели да откријете.

Погледајте цео интервју овде.

Захваљујемо се Јовану на разговору и надамо се да ће и вама ови савети бити од користи. Уколико су вас Јованови савети инспирисали, позивамо вас да преузмете и визуализујете неке од скупова података на Националном порталу отворених података и поставите их као Примере употребе.