Међународна класификација болести (МКБ-10)

— Јавни подаци Освежено 30. октобар 2018.

Институт за јавно здравље Србије - "Др Милан Јовановић Батут"

Делатност у области јавног здравља у Србији, у ужем смислу, обавља Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, заједно са мрежом од три института (Нови Сад, Ниш и Крагујевац) и 20 завода за јавно здравље. Оснивач свих института и завода за јавно здравље је Влада Републике Србије…

4 скуповa података

Информације

Темпоралност

Географске димензије

Интеграција

Пермалинк

Опис

Десета ревизија Међународне статистичке класификације болести и сродних здравствених проблема - утврђена од стране Светске здравствене организације (СЗО), код нас као и у целом у свету има широку примену.

Циљ ове медицинске класификације је да омогући систематско праћење, поређење, тумачење и анализу прикупљених података о оболевању и умирању, за различите временске периоде, унутар земље и земље са другим државама или регионима.

Међународна класификација болести на овим просторима (бивша Југославија) примењује се од 1959. године (шеста ревизија). Десета ревизија Међународне класификације болести усвојена на 43 скупштини Светске здравствене организације (СЗО) 17. маја 1990 године, са ступањем на снагу 01. 01. 1993. године и обавезна је за све чланице СЗО.

Десету ревизију Међународне статистичке класификације болести и сродних здравствених проблема (МКБ општеприхваћена и непромењена скраћеница), превео и публиковао Савезни завод за унапређење здравља 1996, док је у употреби од 1997. године.

Од момента усвајања Десете ревизије МКБ, организовано се приступило ажурирању ове класификације због појаве нових болести и стања или другачијег класификовања већ постојећих болести због нових сазнања и дијагностичких поступака у вези са њима.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је по добијеном овлашћењу од СЗО урадио и објавио превод Десете ревизије МКБ, издање 2010. Овим издањем Десете ревизије МКБ на српском језику обухваћене су све званичне допуне објављене до 2011. године.

Ресурси 1

Видети такође: ресурси заједнице
0 преузимања

Међународна класификација болести (МКБ-10)

Disponible
csv

Међународна класификација болести (МКБ-10)

Тип
Главна датотека
MIME тип
None
Креирано
13. септембар 2018.
Промењено
13. септембар 2018.
Објављено
15. април 2014.

Ресурси заједнице 0

Имате сте обимнију базу података од ових овде приказаних? Сада је време да их поделите!

Примери употребе 0

Истражите примере употребе овог сета података.

Да ли сте користили ове податке? Референцирајте ваш рад и повећајте своју видљивост.

Додајте пример употребе

Дискусија између организације и заједнице око овог скупа података.