Увоз линија јавног превоза у OpenStreetMap

Објављено 14. март 2021.

Branko Kokanovic

4 примера употребе

Информације

Публикација

  • openstreetmap

Интеграција

Пермалинк

Опис

Од када је званично избачен GTFS града Београда као отворени податак, почео је и увоз тих података у OpenStreetMap (OSM) пројекат. После нека 2-3 месеца рада, све руте и све станице свих линија јавног превоза су 100% тачне у OpenStreetMap-ама, до последње станице! Више детаља можете наћи на блогу или на теми на OSM форуму.

Прво је написан програм који може да укаже на грешке између GTFS-а и OSM-а. Направљени програм је први ове врсте на свету, тако да је он објављен и јавно, појавио се чак и у OSM недељнику. Даље је за сваку руту рађен пипав и спор посао – направити мастер руту (ако је нема), средити тагове мастер руте, наћи руте за оба смера, средити тагове на рутама, и онда проћи за све станице, средити им редослед, повезати геометрије рута ако су имала рупа (а обично јесу) итд… И тако за 162 линије.

Што се тиче почетног стања у OSM-у, било је донекле ОК, рекло би се да је било 70%-80% све већ унесено. Наравно, највеће грешке су биле по приградским линијама где су фалиле станице, па чак и целе линије!

У целом овом послу, налажене су и грешке у самим званичним подацима, па су и оне пријављене.

Када је цео посао био готов, направљена је и мала ранг листа „нај“ линија по разним критеријумима, коју можете да просто прочитате, али можете и да преко ње проверите Ваше познавање градског превоза у Београду.

Сада смо, као заједница, мирни пар година сигурно пре него што се квалитет линија јавног превоза опет сроза на ниво какав је био пре овог увоза.

Коришћени скупови података 1

Дискусија између власника и заједнице око овог примера употребе.

Још примера употребе

Открите још примера употребе.