После анализе стамбених заједница, урађен је унос недостајућих зграда, као и исправка постојећих зграда у OpenStreetMap (OSM) пројекту да боље одговарају отвореним подацима. Такође је урађена и funnel анализа стања ствари пре и после сређивања. Овом приликом је одабрана и једна општина (Нови Београд) где је урађено 100% поклапање (тако да су све стамбене заједнице из отворених података унете и постоје у OSM-у, али и обрнуто - све стамбене заједнице из OSM-а постоје у отвореним подацима). Више детаља на објављеном блогу.

Примера ради, ова два funnel-а показују како и колико је поправљен OSM на основу ових података у 2 месеца, на примеру Београда:
Београд пре и после

Овај funnel представља колико података постоји у OSM-у, где их губимо и колико смо напредовали у претходна 2 месеца. Први ред су отворени подаци (100% по дефиницији), други ред је колико зграда је нађено у OSM-у, трећи колико су од тих зграда way-ови (а не node-ovi или relation-и), четврти колико је од тих way-ова таговано као „building”. Пети и последњи ред је колико их је таговано као „building=apartments”.

Такође, пошто је Нови Београд урађен у потпуности, ова изгенерисана мапа приказује разлику стамбених заједница и других типова зграда на овој општини:

Нови Београд - мапа

Више имплементационих детаља, остале графике и мапе можете да видите на објављеном блогу.


  • Регистар стамбених заједница
    Републички геодетски завод
    Регистар стамбених заједница је електронска база података и докумената у којој су садржани подаци о регистрованим стамбеним заједницама на територији Јединице локалне самоуправе.…
    Сазнај више

Дискусија између организације и заједнице о овом скупу података.