Анализа података о саобраћајним незгодама у програмском језику R

Објављено 20. март 2017.

Data Science Serbia

Data Science Serbia представља место окупљања за све људе који се баве или желе да се баве подацима. Big data, машинско учење, вештачка интелигенција, data mining су само неки од термина којима се бавимо и дискутујемо.

3 примера употребе

Информације

Публикација

  • data-science
  • programski-jezik-r
  • vizuelizacija

Интеграција

Пермалинк

Опис

Ова RStudio бележница пратила је први Open Data R Meetup у Београду, који је организовала Data Science Serbia у београдском Стартит Центру, 30. јануара 2017. Догађај је одржан ради упознавања data science заједнице са иницијативом отворених података у Србији и прослављања завршетка другог курса „Увод у програмски језик R за data science”, који је Data Science Serbia организовала у Стартит Центру. Захваљујући нашим напорима на развоју овог бесплатног програма, више од 45 особа научило је да програмира у програмском језику R.

Бележница се бави истраживачком анализом отвореног скупа података о саобраћајним незгодама у Београду 2015. године, који је објављен на Порталу отворених података Републике Србије. Скуп података љубазно је уступило Министарство унутрашњих послова.

Осим истраживања и визуелизације овог скупа података, приказујемо основну употребу {weatherData} за преузмање историјских података о времену, {wbstats} за приступ детаљним временским серијама у оквиру World Data Bank и {ISOcodes} пакета у програмском језику R.

Нешто истраживачког моделирања (Negative Binomial Regression са glm.nb() и Ordinal Logistic Regression са clm() из {ordinal}) обављамо само како бисмо проценили prima facie ефекте најутицајнијих фактора.

Коришћени скупови података 1

Дискусија између организације и заједнице око овог примера употребе.

Још примера употребе

Открите још примера употребе.