Ова RStudio бележница пратила је први Open Data R Meetup у Београду, који је организовала Data Science Serbia у београдском Стартит Центру, 30. јануара 2017. Догађај је одржан ради упознавања data science заједнице са иницијативом отворених података у Србији и прослављања завршетка другог курса „Увод у програмски језик R за data science”, који је Data Science Serbia организовала у Стартит Центру. Захваљујући нашим напорима на развоју овог бесплатног програма, више од 45 особа научило је да програмира у програмском језику R.

Бележница се бави истраживачком анализом отвореног скупа података о саобраћајним незгодама у Београду 2015. године, који је објављен на Порталу отворених података Републике Србије. Скуп података љубазно је уступило Министарство унутрашњих послова.

Осим истраживања и визуелизације овог скупа података, приказујемо основну употребу {weatherData} за преузмање историјских података о времену, {wbstats} за приступ детаљним временским серијама у оквиру World Data Bank и {ISOcodes} пакета у програмском језику R.

Нешто истраживачког моделирања (Negative Binomial Regression са glm.nb() и Ordinal Logistic Regression са clm() из {ordinal}) обављамо само како бисмо проценили prima facie ефекте најутицајнијих фактора.


  • Подаци о саобраћајним незгодама за територију Града Београда
    Министарство унутрашњих послова
    Садржи податке о саобраћајним незгодама на територији Града Београда. Подаци су представљени табелом, при чему су најважнији параметри: јединствени ИД број незгоде, датум и време…
    Сазнај више

Дискусија између организације и заједнице о овом скупу података.