Објављено 13. децембар 2018.

Позив на Конкурс у решавању изазова базираним на отвореним подацима јавне управе

Све објаве

Позив на Конкурс у решавању изазова базираним на отвореним подацима јавне управе

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) је објавила jавни позив у виду изазова за предлагање иновативних идеја за унапређење рада јавне управе на основу отворених података јавних институција и организација који су доступни на националном Порталу отворених података.

Позивају се сви заинтересовани, а посебно стартапи, удружења, мала и средња предузећа, да одговоре на изазов и да се пријаве и понуде идеје за реализацију унапред дефинисаних проблема, како би се унапредио рад јавних институција на основу њихових отворених података.

Расписана су три изазова:

Унапређење доступности медицинске опреме, на основу података Агенције за лекове и медицинска средства и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“,
Упознајте општине у Србији, на основу података Републичког завода за статистику и Агенције за привредне регистре,
Информисање грађана о нивоима и променама електромагнетског поља, на основу података Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ)
Биће награђене три идеје, за сваки изазов по једна, док подршка за развој појединачног решења може да износи максимално 10.000 америчких долара.

Конкурс се спроводи у оквиру пројекта „Отворени подаци – отворене могућности”, који подржава Светска банка, Фонд за добру управу Уједињеног краљевства (GGF) и Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у оквиру пројекта „Отворени подаци – отворене могућности“ је покренула први национални Портал отворених података data.gov.rs, који представља централно место на којем су обједињени отворени подаци јавних институција и стављени на располагање грађанима, приватном и невладином сектору. Такође, од априла 2018. године на снази је Закон о еУправи који је увео обавезу отварања података и омогућавања њихове поновне употребе. Рок за пријаву идеје је 31.1.2019. године.

Више о правилима учешћа пронађите у тексту Изазова отворених података. Текст изазова преузмите погледати овде.

Пријавни формулар можете преузети овде.