Објављено 11. април 2019.

Недеља отворених података од 01. до 07.априла

Све објаве

Одржана Недеља отворених података

Београд, 11.04.2018. године - Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) организовала је по други пут Недељу отворених података којa је ове године одржана у периоду од 1. до 7. априла.
Сви заинтересовани су позвани да се придруже догађајима који су се овај пут одржали у 8 градова Србије и обухватили укупно 17 догађаја.
Цела Недеља отворених података је део иницијативе Serbia Digital Week (https://serbiadigitalweek.org/).
На скуповима који су се одржали представљена је национална иницијатива за отварање података, говорило се о законским оквирима отворених податка, као и новим скуповима података које су државне институције објавиле на новом, редизајнираном Националном порталу отворених података (data.gov.rs.), а такође су стручњаци говорили о међународним трендовима у области отварања података.
Догађаји су се реализовали у сарадњи са 21 партнером: локалним институцијама, организацијама цивилног друштва, компанијама и технолошким заједницама.
Неке од сесија биле су посвећене отвореним подацима локалних самоуправа, где је било речи о томе како градови и општине отварају своје јавне податке и како то доприноси унапређењу квалитета свакодневног живота и рада људи, приватних и јавних институција.
Сви програми током Недеље отворених података били су бесплатни, а учесници/е су имали прилику да науче како да користе отворене податке за свој бизнис, анализирају и визуализују податке о загађењу ваздуха или користе сателитске податке у својим истраживањима.
Недеља отворених података одржава се у оквиру пројекта „Отворени подаци – отворене могућности”, који спроводе Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и УНДП, а подржавају Светска банка, Фонд за добру управу Уједињеног краљевства (GGF) и Шведска агенција за међународну сарадњу (СИДА).