Објављено 02. август 2018.

Недеља отворених података 6. – 11. март 2018.

Све објаве

Недеља отворених података - ''Отворени подаци – отворене могућности''

Међународни Дан отворених података, 3. март, којим се већ седам година широм света прослављају достигнућа и могућности отворених података, ове године је по први пут обележен и у Србији. Овим поводом, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), организовала је Недељу отворених података, од 6. до 11. марта 2018. године. , у Хотелу „Crowne Plaza” (сала Балтик), Владимира Поповића 10, Београд.

На скупу је представљена национална иницијатива за отварање података, предложени законски оквир за отворене податке, као и нови скупови података које су државне институције објавиле на Националном порталу отворених података (data.gov.rs), а домаћи и страни стручњаци говорили су о међународним трендовима у области отварања података.
Посебна сесија је посвећена отвореним подацима локалних самоуправа, где је било речи о томе како градови и општине отварају своје јавне податке и како то доприноси унапређењу квалитета свакодневног живота и рада људи, приватних и јавних институција.

Током Недеље отворених података одржан је већи број окупљања и радионица техничке заједнице и других заинтересованих. На овим догађајима, одржаним у Стартит центрима широм Србије, заинтересовани су имали прилику да разговарају о политици отворених података, приоритетима, проблемима и потребама различитих страна у процесу отварања података, као и да науче како се користе отворени подаци, како се комбинују са подацима из других извора, како се анализирају, визуализују и сл.

Недеља отворених података одржава се у оквиру пројекта „Отворени подаци – отворене могућности”, који спроводе Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и UNDP, а подржавају Светска банка, Фонд за добру управу Уједињеног краљевства (GGF) и Шведска агенција за међународну сарадњу (SIDA).