Објављено 31. јануар 2019.

Град Бор добија сигурне стазе за безбедно кретање ученика захваљујући пројекту отварања података

Све објаве

"Сигурне стазе" у Бору

Београд, 30. јануар 2019. године: Бор je први град у Србији који ће добити прецизно уређене дигиталне податке сигурних стаза и путања кретања ученика, како би се повећала њихова безбедност у саобраћају, као и квалитетније и транспарентније пружање јавних услуга грађанима, захваљујући пројекту отварања података. Наиме, у оквиру Конкурса у области отворених података за организације цивилног друштва, медије и државне високошколске установе, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), одобрено је финансирање 5 пројеката, у оквиру три тематске области.

Један од одабраних пројеката на Конкурсу, чија се активности спроводи у Бору, је пројекат Организације цивилног друштва Географски информациони систем (ГИС) удружење Србије: „Сигурне стазе и путање кретања ученика основних и средњих школа у Бору“.

Општи циљ пројекта је повећање капацитета града Бора за побољшање безбедности у саобраћају путем унапређења система локалне самоуправе за просторно и урбанистичко планирање и општинско руковођење. Активности и очекивани резултати ће бити реализовани током периода од 6 месеци, у оквиру којих ће се испитати узроци незгода, креирати графичке и веб мапе односно дигитални модели сигурних стаза и путања кретања ученика и установе критичних локација. На тај начин унапредиће се и побољшати безбедност ђака као најугроженијих учесника у саобраћају, управо из разлога што се већина образовних установа налази у близини прометних саобраћајница.

Такође, грађанима Бора ће бити јавно доступни подаци о безбедности деце у саобраћају у виду отворених нових скупова података јавних и других објеката, саобраћајне и комуналне инфраструктуре на веб презентацији Града Бора и Порталу отворених података (data.gov.rs), као и прилагођена обука школске деце за учешће у саобраћају изменом планске документације као и школских Правилника о безбедности ученика.

Да подсетимо, Конкурс спроведен у оквиру пројекта „Отворени подаци – отворене могућности“ који подржава Светска банка, Фонд за добру управу Уједињеног краљевства (GGF) и Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA), имао је јасан циљ да допринесе изградњи екосистема отворених података у Србији, кроз подстицање коришћења отворених података јавних институција, промоцију различитих примена и користи отворених података, као и изградњу капацитета различитих циљних група за обраду и креативну употребу отворених података.