Објављено 16. децембар 2020.

Адресни регистар

Све објаве

ОТВОРЕНИ ПОДАЦИ АДРЕСНОГ РЕГИСТРА ЗА ЕФИКАСНИЈУ ПРИВРЕДУ

Београд , 16. децембар 2020. – У складу са активностима Владе Србије на отварању података јавне управе, а у складу са Законом који је усвојила Скупштина Србије, шифарник адресног регистра постао je отворен и тиме доступан за коришћење најширем кругу корисника без ограничења. Захваљујући сарадњи Републичког геодетског завода и Канцеларије за ИТ и еУправу, шифарник Адресног регистра се може преузети на Порталу отворених података као и на геопросторној платформи Геосрбија.

Адресни регистар је основни и јавни регистар који садржи податке о улицама и кућним бројевима за територију Републике Србије. Уређен је Законом о Регистру просторних јединица и Адресном регистру а подаци адресног регистра су јавни и део су Националне инфраструктуре геопросторних података.

Иницијативу за успостављање адресног регистра покренула је председница Владе Србије Ана Брнабић, још као министарка за државну управу и локалну самоуправу. Све јединице локалне самоуправе које су именовале називе улица у овом пројекту добиле су од Владе РС средства за означавање назива улица и објеката кућним бројевима на терену према подацима адресног регистра РГЗ.

Циљ Владе су ефикасне и лако доступне услуге свим грађанима Србије и због тога је важно да ће ускоро сваки становник Србије имати своју адресу са улицом и бројем. За те потребе Влада је одвојила укупно 240 милиона милиона динара само у 2021.години, стављајући обележавање кућних бројева високо на листи приоритета у раду Владе – рекла је председница Владе Ана Брнабић.

Отварање података Адресног регистра за његово коришћење од стране привреде и грађана је од изузетне важности јер се осигурава могућност повезивања свих података јавног сектора, поспешује привреда и, што је у овом тренутку због пандемије можда и најважније, омогућава развој е-трговине.

Адресни регистар је један од 4 најважнија регистра за ефикасније функсионисање сваке државе и друштва и кључни елемент успостављања и развоја еУправе. Отварање Адресног регистра је резултат активности Владе Србије и Републичког геодетског завода на његовом ажурирању које је покренуто крајем 2018. године. Захваљујући новим и иновативним технологијама, користећи дигиталну платформу Геосрбија и сателитске снимке веома високог квалитета, Републички геодетски завод је у рекордном року евидентирао и предложио јединицама локалне самоуправе именовање 63307 назива улица и утврдио кућне бројеве – навео је директор РГЗ-а Борко Драшковић.

Важност Адресног регистра је из јавног сектора прва препознала Агенција за привредне регистре која је започела интеграцију Регистра привредних субјеката са Адресним регистром који води Републички геодетски завод. Интеграција ова два регистра је од суштинске важности за правилно функционисање регистара које води Агенција чиме ће се обезбедити већа правна сигурност и транспарентност у раду привредних субјеката.

Отворени подаци као што је Адресни регистар, али и други подаци на чијем отварању ради Канцеларија за ИТ и еУправу, могу значајно да убрзају дигиталну трансформацију јавне управе и привреде у Србији. У наредном периоду ће се радити како на отварању нових сетова података, тако и на њиховом квалитету и стандардизацији, како би достигли свој пун потенцијал.