Опис

Пирот је мали европски град на југоистоку Србије са богатом културном традицијом и бурном историјом. Налази се на значајној међународној трансверзали ,,коридору 10”, који повезује Европу са Азијом, у средњем веку познатом као Виа милитарис. Пирот је администратовни центар највећег округа у Републици који са њим чине општине Димитровргад, Бабушница и Бела Паланка, док је по површини од 1232 км2 на трећем месту у Републици. Својевремено је био центар прерађивачке индустрије млечних производа, коже, вуне, дрвета и индустрије одеће. Напоменимо да је имао више грла стоке од ондашње Краљевине касније СФР Југославије. Своју познатост Пирот пре свега дугује пиротском овчијем качкаваљу, пиротском ћилиму и данас свакако ауто гуми ,,Тигар МХ".

Данас Пирот своју шансу види пре свега у развоју туризма, здраве хране и мануфактурне производње. Несумњиво да ће повратак Србије у међународне институције, као и пуноправно чланство Републике у Европској унији пружити могућности граду да искористи свој повољан положај и врати своје производе на европско и светско тржиште. Управо у циљу интегративних процеса неопходно је уложити средства у развој малих и средњих предузећа која су једина у стању да покрену замрлу пиротску привреду. Пирот очекује велику помоћ како Републике Србије тако и Европске уније и других међународних институција у циљу смањења незапошљености и развоја својих брендова. Град широм отвара своја врата свим инвеститорима који желе да свој капитал уложе у развој пиротске привреде и стоји им на располагању како у консалтингу и прибављању неопходне документације у савремено опремљеном услужном центру тако и у виду сваке друге помоћи.

Географске карактеристике:
Надморска висина седиште општине (мнм)368м
Опсег надморских висина у општини (мин- макс) 368м -2169м
Географска дужина 22° 36', источно од Гринвича
Географска ширина 43° 09', северно од Екватора

Просечна максимална температура (°Ц) 18,42° Ц
Просечна минимална температура (°Ц) 5,95° Ц
Годишње падавине (мм) 504,27
Површина општине (км2) 1.232

Конфигурација терена: планински део је најзаступљенији са 40%, затим следе брдски и равничарски са по 30% учешћа.

Саобраћај:

  1. Магистрални ауто путеви кроз општину: интерконтинентални магистрални правац, европски аутопут Е-70, пут од Ниша ка Димитровграду (М-1-12) у дужини ктоз општину Пирот је 36 км, И М-9 пут Пирот-Бабушница чија је дужина на територији општине Пирот 11 км.
  2. Железница – интерконтинентални магистрални правац (Турска – Балкан).

Удајеност Пирота у односу на веће центре у околини:

  1. Пирот – Ниш : 75 км
  2. Пирот – Београд : 330 км
  3. Пирот – граница са Бугарском : 35 км
  4. Пирот – Софија : 70 км

Скупови података5

Чланови1

Ненад Соколовић

Администратор

Технички детаљи

ID
61a8be857de2723c5aca3f63
Датум креирања
02. децембар 2021.
Датум промене
15. март 2024.

Акције