Објављено 26. јул 2018.

Радна група - представљање чланова

Све објаве

ПРЕДСТАВЉЕНИ ЧЛАНОВИ РАДНЕ ГРУПЕ И ДАЉИ КОРАЦИ ЗА ОТВАРАЊЕ ДРЖАВНИХ ПОДАТАКА

Чланови Радне групе, која ће у наредне две године радити на укључивању различитих државних институција у пројекат отварања података и дефинисању законског оквира за отворене податке, представљени су на скупу одржаном у Палати Србије, 29. јануара 2018.године.

Формирање овог тела кључно је за даљи развој иницијативе „Отворени подаци – отворене могућности“, у оквиру кога је прошле године у рад пуштен Портал отворених података (data.gov.rs), централно место на којем су обједињени подаци различитих државних институција и стављени на располагање грађанима, приватном и невладином сектору.

Чланови радне групе су представници Кабинета премијера, Генералног секретаријата Владе, тим Канцеларије за ИТ и еУправу, као и представници различитих министарстава, управа, завода и агенција. Учешће у раду Радне групе су узеле и невладине организације, привредна удружења, представници технолошке и стартап заједнице, универзитета, као и Покрајинске Владе и локалних самоуправа и међународних развојних партнера.

Подсетимо, Канцеларија за ИТ и еУправу и Програм УН за развој (УНДП) су у октобру прошле године потписале споразум о партнерству на пројекту „Отворени подаци – отворене могућности“, за који су обезбеђена средства од преко 800.000 долара од Светске банке, Фонда за добру управу Уједињеног краљевства (GGF), Шведске агенције за међународну сарадњу (SIDA) и УНДП. Овим пројектом предвиђено је усклађивање правног и институционалног оквира за отворене податке, спровођење пилот пројеката за њихово отварање, даље унапређење портала data.gov.rs, подизање свести о значају ове теме, као и подстицање поновног коришћења података и јачање заједнице.

„Представили смо и резултате пилот пројекта Дигитални информатори о раду на локалном нивоу, који је осмишљен тако да представницима локалних самоуправа на једноставан начин представи значај отварања података, и да им конкретне смернице - како и које податке могу да отворе и учине их доступним јавности. Усаглашени су даљи кораци у планирању активности и пружању подршке институцијама“, навео је Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу и председник Радне групе.

Радна група је разматрала и Акциони план за Партнерство за отворену управу, као и обележавање Недеље отворених података, која је одржана почетком марта 2018.
Акциони план за отварање података усвојен је као поглавље у оквиру Акционог плана за развој електронске управе, како би државним институцијама олакшао развијање система отворених података и омогућио ширу дигиталну трансформацију земље. Циљеви овог плана су и унапређење државних услуга и подстицање иновација и раста у ИТ индустрији, посебно за мала и средња предузећа. Отворени подаци је веома важан концепт, што говори и да се нашао у експозеу Председнице Владе Ане Брнабић, као и у Стратешком плану развоја еУправе у периоду од 2016- 2018 године.

Национални портал отворених података у овом часу садржи укупно 142 фајла са отвореним подацима које поставља девет државних органа. Какав је квалитет ваздуха, колико је било саобраћајних несрећа и са каквим исходом, као и који лек чему служи, само су неке од информација које ће се и надање сливати у ову централну базу, доступну свима. На порталу се не налазе заштићене информације, попут оних о личности.