Концепт отворених података односи се на податке и скупове података који се бесплатно и слободно могу користити за најразличитије сврхе, што укључује и њихову економску употребу и креирање пословних модела на њима. Када се говори о отвореним подацима, најчешће се мисли на податке који су у поседу државе или институција јавне управе. У свом раду, држава и јавне институције прикупљању огромне количине података и информација. То су најразличитији подаци који не нарушавају принципе приватности - евиденције или регистри, од информација о превозу, времену, лековима, до просторних, географских, или података који се односе на квалитет ваздуха или друштво, школе или факултете. Предузетници и бизниси ове податке могу да искористе у свом раду како би унапредили своја пословања. Предузетници и бизниси на најразличитије начине могу да користе ове податке како би се развијали.

То је разлог зашто вам се обраћамо са овом анкетом! Желимо да знамо шта је оно што вам је потребно да унапредите ваше пословање.

Процес отварања података представља процес у ком јавни подаци постају доступни свима, у машиснки читљивом формату, слободним за најразличитије и најкреативније употребе. Како би свако заинтересован могао да најпре пронађе, а потом и користи податке, креирају се каталози отворених података, путем којих се лако приступа жељеним сетовима података.

Национални ОпенДата портал (data.gov.rs) је централна тачка на којој се прикупљају сви отворени подаци институција Републике Србије. Саставни је део иницијативе за отварање података и кампање „Отворени подаци – отворене могућности за свакога од нас“, и резултат једногодишњег напорног и синхронизованог рада и великог ентузијазма запослених у Кабинету председнице Владе и Канцеларији за ИТ и еУправу, УНДП-а и других партнера на пројекту.

Кампања “Пажња! Отварамо нове прилике за ваш бизнис” усмерена је на привредну јавност. Желимо да знамо који подаци у поседу државе или јавних институција имају вредност за Вас и Ваш бизнис, како бисмо их учинили доступним на националном порталу. Зато Вам се обраћамо директно, у нади ћете нам својим одговорима дати сигнале и конкретна усмерења за даљи рад на отварању података у Србији.

Пред Вама се налази упитник чијим нам попуњавањем помажете да Вам помогнемo, тако што ћемо знати који подаци ће вама служити у вашим пословним процесима.

Хвала на издвојеном времену!

Анкету можете попунити овде.