Objavlјeno 10. oktober 2018

IODC 18 Самит у Буенос Аиресу

Sve objave

СРБИЈА НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ IODC 18 САМИТУ У АРГЕНТИНИ

На једном од најпрестижнијих самита отворених података IODC 18 – International open data conference који је одржан у Буенос Аиресу у Аргентини, у периоду од 27-28.септембра 2018.године, учешће је узела представница Канцеларије за информационе технологије и електронску управу госпођа Марија Кујачић – Начелница сектора за стандардизацију, сертификацију, обуке и међународне пројекте.

Као једна од панелисткиња, Марија Кујачић је говорила на сесији где се анализирао напредак у отварању података у земљама источне Европе и централне Азије. Представила је досадашњи напредак на пројекту Отворени подаци - отворене могућности, који Канцеларија за ИТ и еУправу спроводи у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), а који подржава Светска банка, Фонд за добру управу Уједињеног краљевства (GGF) и Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

На панелу су учествовале и представнице Грузије, Украјине и Киргистана. Учеснице су говориле о искуствима на отварању података, о томе шта јесте, а шта није функционисало у процесу отварања података, као и о изазовима за реализацију потенцијала које отворени подаци пружају.

Разматране су главне препреке отварању података и њиховом коришћењу, како превазићи неповезаност и лошу сарадњу, како сачувати приватност и етичност, о приступу усмереном на бенефите за квалитет услуга и утицај на квалитет живота људи.

Марија Кујачић је између осталог говорила о сопственим пољима рада и осврнула се на кратак преглед стања отворених података у Србији, као и о најважнијим изазовима са којима се сусрећемо.

''И поред тога што је отварање података на врху листе приоритета наше Владе и постоји законски оквир који обавезује органе да отворе сетове података о свом раду, имамо значајне отпоре ка отварању података, који се објашњавају недостатком времена, кадрова и ИКТ ресурса. Моје искуство говори да је у корену тих отпора страх од промена и непредвиђених ефеката отварања, који могу да укажу на слабости организације, као и страх да ће се видети лош квалитет података. Ми се трудимо и покушавамо да објаснимо да је један од најефикаснијих начина за унапређење и квалитет података управо да се они отворе тј. објаве у машински читљивом формату.'' – изјавила је Марија Кујачић, Начелница сектора за стандардизацију, сертификацију, обуке и међународне пројекте.

На крају, панелисткиње су изнеле своје утиске о будућности отворених података, о ефикаснијем раду управе, отварању нових послова, новим апликацијама за бољу информисаност и квалитет живота као и општим економским растом који се може остварити у отвореном и модерном друштву. Настављамо рад са институцијама које отварају своје податке, уз истовремену подршку заједнице корисника.